Johans story

Min
historia

Mitten Av 90-Talet Och 24 År Gammal…

Fick jag beskedet som ingen vill ha – ”du har cancer”.

Innan jag började min behandling, hade jag fått numret till en arbetskamrat, Lasse, som genomgått samma elände. En vecka efter operation, mitt i natten, fick jag en allvarlig reaktion från cellgifterna. Jag ringde Lasse, och ett par timmar senare satt han i mitt rum. Vi pratade om allt mellan himmel och jord och han kom att bli ett enormt stöd för mig på min resa att bli frisk.

20 år senare, från Göteborg via Åland, hade jag hamnat i Åkersberga norr om Stockholm. Lasse och arbetskamraterna hade försvunnit sedan länge. Då fick jag höra det igen, du har cancer.

Vikten av
stöd

Operation och cellgifter för andra gången. Det var en stor operation och jag låg kvar på sjukhuset i över en månad. Släktingar och vänner ringde mer sällan och alla på avdelningen upplevde detta. Jag insåg då att mitt stöd från Lasse förra gången varit så mycket större än jag fattat. Då kände jag mig då aldrig ensam.

Jag skrev ett inlägg på Facebook om avsaknad och behov av stöd. Min syster och jag pratade efter hon läst inlägget, och hon sa: “Man vet ju inte vad man ska säga”. Jag tror detta är vanligt, men det är inte vad som är viktigt. En kontakt visar engagemang, och jag känner mig inte ensam. Det är det viktiga.

Efter min behandling så kämpade även min blivande svärmor med sin cancer. Min fästmö, Elin, pendlade mellan mig och sina föräldrar, då Elins mamma vårdades i hemmet. Ingen från sjukvården stannade upp och frågade hur hon mådde, det förväntas att anhörig inte är påverkad.

Idén om att bidra till förändring för andra drabbade och anhöriga föddes. Jag letade upp kända sportprofiler för att spela en innebandymatch mot ett mixlag från Åkersberga. Jag kallade eventet för Matchen Mot Cancer och alla intäkter skänktes för hjälp till rehabilitering efter sjukdomen.

Både 2014 och 2015 genomförde vi eventet. Det var en härlig känsla, men hela tiden fanns tanken om att det skapa mer, som förändrar mer.

2016 går jag och min fru Elin en runda på Troxhammar golfklubb. Vi hade bokat tid, en förmiddag på en vardag, allt för att slippa stressen av främlingar i bollen. Lyckligtvis dyker det upp en glad dalmas vid namn Janne som bokat in sig i bollen. Under rundan berättade jag min historia och ambitionen att anordna en golftävling för välgörenhet. Jannes reaktion blev: ”Johan, lyckas du att skapa detta då köper mitt bolag den första platsen för 10 000 kronor.”

Det blev incitamentet jag behövde! 2017 anordnades den första Matchen Mot Cancer på Åkersberga GK. Min dröm var att samla in 50 000 kronor men resultatet, det blev drygt 280 000 kronor som skänktes till CancerRehabFonden och Radiumhemmets forskningsfonder.

Inte i min vildaste fantasi kunde jag se att det skulle bli så fantastiskt. Från starten 2017 och fram till 2021 års tävlingar har vi samlat in närmare 1,5 miljoner kronor.

Åren har gått och fört med sig både gott och ont. Jag har blivit pappa till två underbara ungar, startat Insamlingsstiftelsen Matchen Mot Cancer, fått uppleva ett samhälle i pandemi och ännu en gång fått det där hemska beskedet. En fight som jag återigen gick segrande ur. Samt att både Falun Borlänge GK och Ale GK gått in i Matchen Mot Cancer familjen.

#tillsammans

Nu börjar resan för förändring – på riktigt.

Vid Tangentbordet
// Johan Dagerhamn